Při vší péči se může stát, že se ve zboží od nás (resp. od našich dodavatelů) mohou vyskytnout nějací nezvaní hosté. Víme o tom, vše kontrolujeme, máme zde celkem chladno (to škůdci neradi), máme průhledné obaly a snažíme se nemít zbytečně velké zásoby. Přesto se - velmi výjimečně můžete setkat s některými nájemníky popsanými níže. Dejte nám vědět a přineste nakoupené zboží - vyměníme to.

Pilous černý

Brouček nelétavý, černý, malý (do cca čtvrt centimetru nejvýši). Má výrazný zahnutý nos. Je to skladištní škůdce - samička klade vajíčka do zrn, do každého zrna jedno. Podle velikosti zrn jsou pak velcí pilousi (v kukuřici macci, v drobné pšenici mrňky). Když ho najdete, tak oddělte všechno napadené zrní - celou dávku (sklenici, pytel) a nasypte ho slepicím. Dejte nám prosím vědět, v čem a kdy jste ho našli. Dámě vědět dodavatelům - pilousí invaze může zničit celou sklizeň ve skladu. To platí hlavně pro ekozemědělce, kteří nemohou jen tak sklady vystříknout nějakým tím insekticidem. Jsou poměrně odolní vůči mrazu. Na obrázku třeba zde: https://www.ifauna.cz/ruzne/clanky/r/detail/4658/pilous-cerny-calandra-granaria/#

 

Zrnokazi

Drobný tmavý brouček. Je jich více druhů (fazolový, bobový, hrachový). Nejde k klasického skladištního škůdce - v sudu se zrním neukončí celý vývojový cyklus (na rozdíl třeba od pilousů nebo molů). Což je výhoda - tak trochu. Zrnokazi kladou vajíčka do lusků a larvy se zašijí do semen. Ty vypadají na pohled bez poškození. Nicméně larva žere, žere a až se zakuklí a vykuklí, tak prožere díru ven. Teprve pak poznáte, že tam byl černý pasažér - díra a prázdná slupka. Luštěniny napadené zrnokazem páchnou (trochu jako myšina) a nejsou vhodné k jídlu, vyhoďte je. Bohužel, dokud larvy neudělají díru, tak napadení nepoznáme. Ale nemohou se množit doma - nehrozí napadení dalších zrn. Na to musí mít čerstvé lusky.

K prohlédnutí zde: http://www.skudci.com/zrnokaz-bobovy a https://www.agromanual.cz/cz/atlas/skudci/skudce/zrnokaz-hrachovy

 

Moli - zavíječi

V potravinách se objevují zavíječi, obvykle nazývaní "moli", ale ti žerou textil a ze staršího oblečení dělají krajku. Jsou to velmi známí šedobílí motýlci a bílé nebo nažloutlé larvy a zámotky. Jde zase o skladištní škůdce - dokáží se úspěšně rozmnožit v rámci spíže (ale to asi všichni známe, že?). Samičky kladou vajíčka do zásob a je celkem jedno, zda jde o mouku, rýži, pohanku nebo zapomenuté rohlíky. Často stačí i pár drobků za linkou - i tam se dokáží vyvinout. Mají rádi teplo - pod pět stupňů dospělci nevydrží (ale larvy vydrží mráz minus 18°C i celý den - pokud je tak budete likvidovat, tak je nechte v mrazáku delší dobu). Mají hlavní sezónu od dubna do září až října, v zimě je jich méně, ale ve vytopeném bytě se mohou vyskytnout kdykoliv. Najít je v mouce není žádná radost, ale zase jsou jen odpudiví, pokud je sníte, tak se nic nestane. Co na ně platí: Nízká teplota ve spíži, uzavřené nádoby, nenechávat staré zásoby dlouho ležet.

A pokud si je chcete prohlédnout, tak zde: https://www.desinsekta.cz/cs/atlas-kdc/atlas-kdc/84-zavijec-skladistni

Dále se můžete potkat s potemníky, lesáky a spoustou dalších. K prohlédnutí jsou třeba zde: https://www.desinsekta.cz/cs/atlas-kdc/atlas-kdc Ty jsme ale u nás ještě nenašli, takže je radši nepřivoláváme popisem.

 

Kamínky, slupky, pecky

Může se stát, že se zejména v luštěninách objeví sem tam kamínek. Před vařením je rozhoďte na talíř a prohlédněte. Je fakt jen tu a tam, ale stát se může.

Ve vlašských ořeších a mandlích zase občas skořápka. Prohlédněte předem.

Ve višních a datlích se navzdory veškeré kontrole sem tam může objevit pecka. Asi tak jedna na sto (višně) až tisíc (datle) kusů. Omlouváme se, ale neručíme za ně. Prostě nehltejte :)